DOLAR 34,5992 -0.04%
EURO 36,2311 0.54%
ALTIN 3.008,960,13
BITCOIN 3372662-0.82364%
İstanbul

PARÇALI AZ BULUTLU

06:26

SABAHA KALAN SÜRE

Balparmak, baldaki hileyi 25 dakikada tespit eden metoduyla Milletlerarası Bal İhtisas Komisyonu çalışma grubu lideri oldu!
  • HaberVatan
  • Ekonomi
  • Balparmak, baldaki hileyi 25 dakikada tespit eden metoduyla Milletlerarası Bal İhtisas Komisyonu çalışma grubu lideri oldu!

Balparmak, baldaki hileyi 25 dakikada tespit eden metoduyla Milletlerarası Bal İhtisas Komisyonu çalışma grubu lideri oldu!

ABONE OL
Haziran 13, 2024 15:54
Balparmak, baldaki hileyi 25 dakikada tespit eden metoduyla Milletlerarası Bal İhtisas Komisyonu çalışma grubu lideri oldu!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilim dünyasının katıldığı ve Romanya’da gerçekleşen 6. Milletlerarası Arı Eserleri Kongresi ve Milletlerarası Bal İhtisas Kurul Toplantısında ülkemizi temsilen beş sunum yapan Balparmak, baldaki hileyi 25 dakikada belirleyen yeni metodu ile Memleketler arası Bal İhtisas Komisyonu’nun çalışma grubu lideri oldu. Balparmak AR-GE ve Kalite Yöneticisi Dr. Emel Damarlı, “Bu gelişme, Balparmak AR-GE Merkezinin bilir kurumu olma amacı yolundaki çalışmaları için değerli bir adım oldu” dedi.

Dünya arıcılık dalının en kıymetli meselelerinden biri de balda yapılan hileler. Taklit ve tağşiş olarak literatüre geçen bu kıymetli sorunun tespit edilmesi önemli bilimsel teknolojik alt yapı ve deneyimle donatılmış uzmanlık gerektiriyor. Rengine, kokusuna, imajına bakarak anlaşılmayan baldaki sahteciliği tespit etmenin tek yolu ise ayrıntılı tahlildir. Türkiye’nin birinci Avrupa’nın dördüncü en kapsamlı arı eserleri ihtisas laboratuvarı olan Bal ve Öteki Arı Eserleri Araştırma ve Kalite Denetim Laboratuvarını içinde barındıran Balparmak AR-GE Merkezi, dünyada birincileri gerçekleştirdiği yeni tahlil metotlarının tespitiyle dünya laboratuvarlarına da dayanak veriyor. Balparmak AR-GE Merkezi uzmanları, katıldıkları kongre ve etkinliklerde bilimsel sunumlarla, geliştirdikleri yenilikçi tahlil tekniklerini tüm bilim dünyasıyla paylaşıyor.

Bu yıl Romanya’da gerçekleştirilen 6. Milletlerarası Arı Eserleri Kongresi ve Memleketler arası Bal İhtisas Kurulu Toplantısı’nda yapılan 35 tane sunumun 5’i Balparmak AR-GE Merkezi uzmanları tarafından gerçekleştirildi. Yapılan sunumların üçü bilhassa bal ve öbür arı eserlerinde taklit ve tağşişin belirlenmesine yönelik metot geliştirme çalışmalarından oluştu. Balparmak, AR-GE Merkezi’nde geliştirilen tahlil formüllerinin başarısı sayesinde Memleketler arası Bal İhtisas Komisyonu’nun bal ve arı eserlerinde taklit ve tağşişin belirlenmesi konusundaki çalışma grubunun lideri oldu. Balparmak Analitik AR-GE Müdürü Dr. Emir Akyıldız bu vazifesi üstlendi.  Farklı ülkelerden akademisyenlerin ve özel bölümün temsilcilerinin yer aldığı Memleketler arası Bal İhtisas Komitesi, bilimsel çalışmalarını Codex Alimentarius, ISO, Avrupa Regülasyonları üzere kıymetli ünitelere gönderiyor.

Balda yapılan hilelerle çaba kapsamında geliştirdikleri yeni metotlarla bala ek edilen hileleri 25 dakika içinde tespit edebildiklerini belirten Balparmak AR-GE ve Kalite Yöneticisi Dr. Emel Damarlı, “Bu gelişme, Balparmak AR-GE Merkezinin bilir kurum olma amacı yolundaki çalışmaları için değerli bir adım oldu. Bu gelişme ile Balparmak AR-GE Merkezi tüm dünyada taklit-tağşiş konusundaki çabanın liderliğini aldı. Artık Balparmak AR-GE Merkezini tüm bilim dünyası tanıyor diyebiliriz. Bu Balparmak markamız için olduğu kadar ülkemiz için de gurur verici bir gelişmedir” dedi.

Arı sütünde gerçek parametrelere bakılmasını sağladık

Uluslararası Arı Eserleri Kongresi ve Memleketler arası Bal İhtisas Komitesi Toplantısı’nda gerçekleştirilen sunumlardan bir başkası ise, son periyotta gündemde olan arı sütü konusu oldu. Arı sütünün işlevsel yararları ve kalite göstergeleri açısından incelendiğini belirten Damarlı, “Arı sütünün kendine has çok farklı ana proteinleri var. Biz buna MRJP diyoruz. Aslında bu proteinlere bakılması gerektiği tarafında bir sunum yaptık ve burada geliştirdiğimiz metodu paylaştık” şeklinde konuştu.

Türk Çam balı, Türkiye’nin ihracatının önünü açabilecek tüm dünyada çok bedelli bir bal çeşidi.

Türkiye’ye mahsus bir bal çeşidi olan ve yüzde 92’si Türkiye’nin Ege kıyılarındaki Kızıl Çam ormanlarından elde edilen Türk Çam balının tüm dünyada tanınması için coğrafik işaretinin alınması maksadıyla önemli bir gayret içinde olduklarını belirten Damarlı, “Türk Çam Balı, Türkiye’nin ihracatının önünü açabilecek değerli ve ülkemize mahsus endemik bir bal cinsidir. Bu değerli balın tüm dünyada hak ettiği bedele ulaşması için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Ayrıyeten bilimsel tarafta da Çam Balının ihracatta önünü açmak için de gayret veriyoruz. Örneğin standartta her bal için kullanılan C4 metodunun eser hazırlığı basamağında çam balına özel bir metot uygulanması gerektiğini tespit ederek Balparmak Türk Çam Balı Tespit Metodu ismini verdiğimiz bir metot geliştirdik. Artık dünya referans laboratuvarları bu yeni geliştirdiğimiz metot ile doğal Türk Çam Balı ihracatında çok büyük bir sıçrama noktası oluşturduk” şeklinde konuştu.

Balda yeni tahlil metotlarına gereksinim var

Balın taklit ve tağşiş edilmesi en kolay besin eseri olduğunu vurgulayan Damarlı, “Balda yeni tahlil metotlarına çok büyük muhtaçlık var. Bu nedenle biz doğal balın peşinde koşuyoruz, yeni taklit ve tağşiş belirleme metotları geliştiriyoruz. Bu bahiste dünyada yapılan çalışmaların ötesinde çalışmalar yapıyoruz. Öbür yandan arı sütü çok değerli bir eser. Zira yayınlanan pek çok bilimsel araştırma sonuçları bize arı sütünün destek edici besin olarak işlevsel özelliklerini anlatıyor. Bu eserin tağşişini engellemek için toplam proteine değil ana proteinlere bakmak lazım diyoruz. Burada da yeni bir yaklaşım getiriyoruz ve hakikat arı sütünü seçmeleri ve kullanmaları için tüketicileri yönlendirmeye çalışıyoruz. Polen ise, tam besin (superfoods) olarak isimlendiriliyor son periyotta. Zira bütün besleyici kıymetleri istikrarlı olarak içeriyor. dedi.

Sektör temsilcilerine 4 farklı kelamlı sunum

Uluslararası Bal İhtisas Komisyonu’nun bal ve başka arı eserlerinde taklit ve tağşişin belirlenmesi konusundaki çalışma kümesinin liderliğini de üstlenen Balparmak AR-GE grubu Türkiye’de de bilim insanları ve dal temsilcileriyle buluşarak onlara geliştirdiği tahlil metotlarını anlatıyor. Thermo Scientific TR distribütörü RedoksLab ın organize ettiği “Foodomic” seminerine de iştirak sağlayan Balparmak AR-GE takımı bölüm temsilcileri ile İstanbul Ataşehir’de bir ortaya geldi. Balparmak Analitik AR-GE Müdürü Dr. Emir Akyıldız’ın yaptığı dört farklı kelamlı sunum ile tüm iştirakçileri Balparmak’ın öncü tahlil teknikleri hakkında bilgilendirdi. Arı eserlerinde besin güvenliğini tehdit eden en önemli bahislerin taklit, tağşiş ve kalıntılar olduğuna dikkat çekilen sunumlarda, bu durumların tespitine ait bilgilendirmeler yapıldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.