Yüksek ölçüde şeker tüketildiğinde kan şekerinin süratli bir biçimde yükseleceğini kaydeden uzmanlar, bedende seyreden yüksek insülin düzeylerinin de yenilen şekerin yağ olarak depolanmasına sebep olduğunu söylüyor.
Karaciğer yağlanmasının evvelce ileri yaşlarda ve genelde obezlerde oluşabildiğini söz eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Artık sıhhatsiz beslenmeye, şeker tüketimine, mısır şuruplu atıştırmalık tüketimine bağlı olarak çocuklarda da görülebiliyor.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Ramazan Bayramı müddetince nasıl beslenmek gerektiği konusunda bilgi verdi.
“Yağ depolanması en çok da karın etrafını etkiliyor”
Ramazan Bayramı, “Şeker Bayramı” olarak isimlendirildiği için kimilerinin bayramda tatlı tüketimini abartmakta sakınca görmeyebildiğini söz eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Ancak tek öğünde yüksek ölçüde şeker tüketildiğinde kan şekeriniz süratli bir halde yükselir ve yükselen şekeri olağan düzeye getirmek için pankreastan insülin salınımı olur. Bedende seyreden yüksek insülin düzeyleri yediğiniz şekerin yağ olarak depolanmasına sebep olur. Bu yağ depolanması en çok da karın etrafını yani karaciğer üzere kıymetli iç organlarımızın bulunduğu bölgeyi tesirler.” dedi.
“Kuru meyve kan şekerini şeker kadar yükseltmiyor”
Tek öğünde yüksek ölçüde şeker, şekerli besin ve çikolata tüketiminin bedende insülin direnci oluşumuna ve Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması ve obezite üzere sıhhat sıkıntılarına sebep olabildiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Eğer tatlı gereksiniminiz var ise lif oranı ve şeker oranı yüksek olan kuru meyveler tercih edilebilir. Bu besinleri tüketmek hem bağırsak sıhhatini daha olumlu etkileyecek ve potasyum üzere mineraller sağlayacak hem de kan şekerinizi şeker kadar yükseltmeyecektir.” diye bilgilerini paylaştı.
Karaciğer yağlanmasına dikkat
Bayramlarda bilhassa çocukların şeker tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini de söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, kelamlarını şöyle tamamladı:
“Örneğin karaciğer yağlanması evvelce ileri yaşlarda ve genelde obezlerde oluşabilirken; artık sıhhatsiz beslenmeye, şeker tüketimine, mısır şuruplu atıştırmalık tüketimine bağlı olarak çocuklarda da görülebiliyor. Bu nedenle şeker, çikolata tüketimini çocuklarda da sınırlamak gereklidir.
Hiç tüketmemek şayet çocuğu toplumsallıktan uzaklaştıracak, arkadaşları ile bağlantısını zorlaştıracak ve mutsuz edecek ise, bu noktada ölçüsünü sınırlamakta yarar vardır. Bu üslup durumlarda her sıhhatsiz besin tüketildiğinde, bir de sağlıklı besin tüketilmesi gerekli diye çocuklar yönlendirilebilir. Çikolata üzere şekerli besinleri çocuklara ödül olarak sunmamakta yarar var.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
23 Kasım 2024SPOR
23 Kasım 2024GÜNDEM
23 Kasım 2024SPOR
23 Kasım 2024SPOR
23 Kasım 2024GÜNDEM
23 Kasım 2024GÜNDEM
23 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.