DOLAR 33,9970 0.29%
EURO 37,8820 0.7%
ALTIN 2.821,930,45
BITCOIN 1969324-2.90427%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:12

SABAHA KALAN SÜRE

Cevizin 6 yararı

Cevizin 6 yararı

ABONE OL
Nisan 19, 2024 16:00
Cevizin 6 yararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ceviz, lezzetli tadı ve doyuruculuğu sayesinde en tanınan kuru yemişler ortasında yer alıyor.

Cevizin besin pahası açısından da çok güçlü olduğunun altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Ceviz, içerisindeki güçlü yağ asitleri, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller kalp rahatsızlıklarından beyin hastalıklarına, hafıza sıkıntılarından diyabete, kanser riskinden korunmaya ve cilt sıhhatinin desteklenmesine kadar birçok yarar sağlıyor. Sağlıklı bir hayat için cevizi beslenme rutininin bir kesimi haline getirmek gerekiyor” biçiminde konuştu.

Cevizin kalorisi ağır olduğu için bedene yeterli güç sağladığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Tokluk müddetini uzatır ve kan şekerini dengeleyerek kilo vermeye yardımcı olur. Günlük ceviz tüketim ölçüsü 1 fincana denk gelecek formda ortalama 30-60 gram olmalı. Nizamlı ve ölçülü ceviz tüketiminin pek çok faydası bulunuyor o denli ki yapılan araştırmalarla bilhassa göğüs, prostat ve kolorektal üzere kanser çeşitlerinin oluşma riskini bile azalttığı görülüyor. Lakin ceviz tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken bir nokta var o da cevizin en çok alerjiye sebep olan birinci 8 besin ortasında yer alması. Bu sebeple dikkatli tüketilmesinde yarar var” açıklamasında bulundu. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, cevizin sağladığı en kıymetli yararları 6 hususta sıraladı:

Antioksidan tesiri yüksektir

Ceviz, fındık, fıstık, kaju ve badem üzere öteki kuru yemişlere oranla daha fazla antioksidan içeriğe sahiptir. Bu sayede makus kolesterol olarak bilinen LDL bedellerini düşürmeye yardımcı olup kalbi bu duruma bağlı oluşabilecek hastalık risklerine karşı korur ve ayrıyeten tiroit işlevlerini dayanaklar.

 

Vücutta iltihaplanmayı önler

Vücuttaki fazla iltihaplanma yani inflamasyon; tip 2 diyabet, kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer üzere birçok önemli hastalığa yol açabilir. Cevizdeki inflamasyon zıddı tesir gösteren; ALA, omega-3, omega-6 yağları, magnezyum, aminoasit ve arginin üzere unsurlar inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.

 

Bağırsak sıhhatini güçlendirir

Bağırsak mikrobiyotasının sıhhatsiz olması sadece bağırsakların düzgün çalışmamasını değil, bedenin iltihaplanmasına da neden olarak kalp hastalığı, obezite, kanser üzere durumların görülmesine de neden olabilir. Tertipli bir formda ceviz tüketen şahıslarda tüketmeyenlere oranla hem bağırsak işlevlerinin olağan çalışması hem de kalp, obezite üzere kimi kronik hastalıkların daha az görülmesine katkı sağlar.

Kan basıncını denetim eder

Ceviz yüksek kan basıncını denetim altına alır ve böylelikle bu duruma bağlı olabilecek hastalık risklerinin önüne geçmeye yardımcı olur.

 

Sağlıklı yaşlanmaya yardımcı olur

Yaşlandıkça fizikî yetenekleri kullanma ve hareketli olma zorlaşabilir. Fizikî yetileri sağlıklı bir biçimde sürdürmek için de güzel bir beslenme nizamının olması kıymetlidir. Cevizde fizikî fonksiyonların devamlılığını sağlamaya yardımcı olan temel vitaminler, mineraller, kalori, lif ve yağlar bulunur. 

Doğurganlığın artmasını sağlar

Ceviz yemenin erkek üreme sıhhati üzerinde olumlu tesirleri bulunur. 117 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, nizamlı ve makul bir ölçüde ceviz tüketiminin sperm hücrelerinin kalitesini artırdığı, spermin canlılığını ve hareketliliğini daha uygun hale getirdiğini belirtilmiştir. Düzgün ve sağlıklı bir beslenme hali olmayan erkeklerin tertipli ceviz yemesi, sperm hücreleri üzerindeki olumsuz tesirleri azaltıp erkek üreme sıhhatine yararlı olabilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.