Genç teşebbüsçüler yapay zekayla besin kayıplarının önüne geçecek milyarlarca dolarlık besin eserleri çöpe gitmekten kurtarılacak
Yıllık 58 milyon ton taze meyve zerzevat üreten Türkiye, meyve zerzevat kesiminde yüzde 30’ları aşan eser kayıplarını genç girişimcilerin yapay zekâ dayanaklı geliştireceği projelerle önlemek için harekete geçti.
“Üretim, hasat, hasat sonrası nakliye, pazarlama ve tüketici satın aldıktan sonra makûs şartlarda saklama üzere nedenlerle Türkiye’de her yıl milyonlarca ton meyve sebzeyi tüketemeden kaybediyoruz. Milyarlarca dolarlık eserimiz çöp oluyor” diyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lider Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, çalışmalarının kıymetli bir kısmının besin kayıplarını azaltma emelli olduğunu lisana getirdi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nce, tarım dalına gençleri kazandırmak emeliyle düzenlenen, “Üçüncü Nesil Tarım Girişimciliği” eğitim programının ikinci ayağında programa katılan Ziraat ve Besin mühendisliği mezunu ya da öğrencisi 82 gençle bir ortaya gelen Lider Uçak, gençlere besin kayıplarının önlenmesi konusunda proje geliştirmeleri davetinde bulundu.
“Gıda kayıpları genç girişimcilerin tarım kesimine girmesiyle önlenecek” diye konuşan Uçak, “Gıdada meydana gelen kayıplar önemli boyutlarda. En çok kayıp yaşanan besin eserleri de tabiatı gereği taze meyve zerzevat eserleri. Lakin, teknoloji çok gelişiyor. Yapay zekanın da dayanağı ve gençlerimizin ortaya koyacağı sinerjiyle besin kayıplarını minimize edeceğimize inanıyoruz. Biz de Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak Ege Üniversitesi iştirakinde; “Gıda Kayıplarının Belirlenmesi ve Azaltılması Projesi”nin 2. yılını tamamlamış bulunmaktayız. Bundan sonraki süreçte hem üreticilerimiz, hem de ihracatçılarımıza yönelik eğitim çalışmaları ile bu bahsin üzerinde durmaya devam edeceğiz. Üçüncü Jenerasyon Tarım Girişimciliği Projemizde de besin kayıplarının önlenmesiyle ilgili çalışmalara büyük ehemmiyet veriyoruz. Gençlerimizden besin kayıplarının önlenmesi için yeni projeler geliştirmelerini ve hayata geçirmelerini bekliyoruz. Gençlerimize bu hususta her türlü dayanağı vermeye hazırız” dedi.
Her yıl yaklaşık 20 milyar dolar çöp oluyor
Türkiye’nin 58 milyon ton taze meyve zerzevat üretimine karşılık, taze meyve zerzevat ve meyve zerzevat mamulleri ihracatının 10 milyon tonun altında kaldığı bilgisini veren Uçak kelamlarını şöyle sürdürdü; “Türkiye İhracatçılar Meclisi datalarına nazaran; Türkiye, taze meyve zerzevat, meyve zerzevat mamulleri ve kuru meyve bölümlerinde son 1 yıllık devirde ihracatını yüzde 9’luk artışla 7 milyar 146 milyon dolardan, 7 milyar 804 milyon dolara taşıdı. Çöpe giden taze meyve sebzelerimiz 20 milyon tona ulaşıyor. Bu kurallarda 15-20 milyar dolar aralığında bir bedeli her yıl çöpe atıyoruz. Hedefimiz üreticimizin alın terinin karşılığını bulması, tarım dalında çalışacak gençlerimizin bu mevzuya odaklanması.”
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nce, 20 Nisan – 11 Mayıs 2024 tarihleri ortasında düzenlenen “Üçüncü Nesil Tarım Girişimciliği” projesinin ikinci ayağında; İzmir İktisat Üniversitesi, Ege Üniversitesi, ATMOSFER TTO ve TARGEV dayanak veriyor.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin yıllık 35 milyar dolar düzeyinde olan tarım eserleri ihracatını kalıntısız inançlı besin üretimiyle 50 milyar dolara ulaştıracak tabanı sağlamak için “Üçüncü Jenerasyon Tarım Girişimciliği” projesi yanında, “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz”, “Gıda Kayıplarının Belirlenmesi ve Azaltılması”, “Akdeniz Meyve Sineği ile Biyoteknik Mücadele” başta olmak üzere pek çok projeyi sürdürürken, Tarım ve Orman Bakanlığı ve sektörün diğer paydaşlarınca gerçekleştirilen projelere de takviye veriyor.
“Üçüncü Nesil Tarım Girişimciliği” eğitim programında ilk dersi; “Tarım, Tehditler ve Fırsatlar” başlığıyla, organik dalında dünyanın otorite isimlerinden Ekolojik Tarım Tertibi Derneği Lideri Prof. Dr. Uygun Aksoy vermişti.
İkinci haftada Türkiye’nin taze meyve zerzevat ihracatında 35 yıllık deneyime sahip olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak’tan tecrübelerini dinleme imkanı bulan genç girişimcilerle, Veteriner Emre Gürdal, Genç Teşebbüsçü Sohbeti başlıklı oturumda; “Organik Süt Üretimi” bahisli sunumunu paylaştı.
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Besin Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Kızılırmak Esmer, Biyobozunur Ambalajlar ve Atık İdaresi konusunda genç girişimcileri bilgilendirdi.
İYTE Atmosfer TTO Girişimcilik Ünitesi Koordinatörü Burak Köle, tarım dalına aidiyet duyan genç girişimcilere; İş Fikirlerinin Projelendirilmesi konusunda can alıcı bilgiler verdi.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Müdafaa Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferit Turanlı, “Tarımsal Zararlılarla Uğraşta Biyoteknik ve Biyolojik Çaba Usullerinin Kullanımı”nı anlatırken, AgriSynergy Ziraî Araştırmalar ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Yöneticisi Dr. Veli Çetin, “Pestisitler ve Besin Güvenliği” başlıklarında bilgilendirmede bulundu. Besin bölümünde Lojistik ve Tedarik Zincirini Yeditepe Cargo Yöneticisi Alp Tuğhan anlatırken, Ziraî Eser Denetim ve Sertifikasyon Kuruluşları Derneği Başkanı Dilek Elivar, Tarımsal Denetim ve Sertifikasyon konusunda değerli başlıklara dikkat çekti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı