Kurban Bayramı’nı Sağlıklı Geçirmenin 10 Kuralı
Bilhassa kalp, hipertansiyon ve diyabet üzere kronik hastalığı olan; gastrit, ülser üzere mide rahatsızlığı bulunan şahıslardan biri iseniz, diyetteyseniz ya da yaşı ilerlemiş aile büyüklerinizin sıhhati konusunda kaygılarınız varsa bayramda yanlışsız ve istikrarlı beslenmenin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ, Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.Sağlıklı bir Kurban Bayramı geçirmek için bunlara dikkat edin;
- Kahvaltıyı ihmal etmeyin: Aşırı et tüketiminden kaynaklanan sindirim sistemi meselelerinin önüne geçmek için sabahları yumurta, peynir, domates, yeşillik, esmer ekmek üzere sindirimi nispeten daha kolay olan besinlerin tüketilmesi önerilir.
- Yemeklerinizi evvelden planlayın: Bayram başlamadan evvel yemeklerinizi planlamak için biraz vakit ayırın. Yağsız proteinler, tam tahıllar, meyveler ve sebzeler üzere çeşitli besin açısından güçlü besinleri ekleyin. İleriye yönelik planlama yapmak, daha sağlıklı seçimler yapmanıza ve çoka kaçmamanıza yardımcı olacaktır.
- Ölçülü olun: Kurban Bayramı abartılı ziyafetlerle eş manalıdır, fakat ölçülü olmanın anahtar olduğunu unutmayın. En sevdiğiniz yemeklerin tadını çıkarın lakin porsiyon boyutlarına dikkat edin. Lezzetlerin tadını çıkarın ve bedeninizin tokluk hissini yaşaması için yavaş yiyin. Bu sayede çok yemeden kendinizi şımartabilirsiniz.
- Yalın proteine öncelik verin: Kurban Bayramı'nın merkezinde bir hayvanın kurban edilmesi olduğundan et yemekleri ön plandadır. Yağsız et kısımlarından yemeyi tercih edin. Görünür yağları masrafın ve derin yağda kızartmak yerine ızgara yahut fırınlama üzere daha sağlıklı pişirme usullerini seçin. Bu, sıhhatsiz yağ alımını azaltmaya yardımcı olacaktır. Bayram müddetince et tüketim ölçüsünde ve sıklığında çok dikkatli olunmalıdır. Öğünlerde 2-3 köfte kadar (60-90 gram) et tüketimi günlük et gereksinmenizi karşılayacaktır.
- Lifli beslenin: Kurban Bayramı öğünlerinizde lif bakımından varlıklı besinlere yer verin. Kahverengi pirinç, tam buğday ekmeği ve kinoa üzere tam tahıllar gerekli besinleri sağlayabilir ve sindirimi düzenlemeye yardımcı olabilir. Ayrıyeten hurma, incir, ıspanak ve salata yeşillikleri üzere meyve ve sebzeler eksiksiz lif kaynaklarıdır.
- Su tüketimine ihtimam gösterin: Bayram müddetince sıvı alımını gözden kaçırmak kolaydır. Lakin bilhassa sıcak iklimlerde susuz kalmamak çok değerlidir. Şekerli içecekler yerine su, su yahut bitki çayları tercih edin. Çok kalori tüketimine katkıda bulunabilecekleri için gazlı içeceklerin ve şekerli meyve sularının alımını sınırlayın.
- İşlenmiş ve kızartılmış yiyecekleri sonlandırın: Kızarmış atıştırmalıklar ve tatlılarla kendinizi şımartmak cazip gelse de bunların tüketimini sınırlamaya çalışın. Bu besinler ekseriyetle sıhhatsiz yağlar bakımından yüksektir ve kilo alımına ve öteki sıhhat problemlerine yol açabilir. Bunun yerine fırında yahut ızgarada pişirilmiş konut imali alternatiflere odaklanın ve fındık, kuru meyve yahut yoğurt üzere daha sağlıklı atıştırmalıkları seçin.
- Yavaş yiyin: Bayram yemeklerinizin tadını çıkarırken dikkatli olun. Yavaşlayın ve her lokmanın tadına, dokusuna ve aromasına dikkat edin. Yemekleriniz sırasında tam olarak orada bulunarak, bedeninizin tokluk sinyallerinden daha fazla haberdar olacak ve gereksiz çok yemeyi önleyeceksiniz.
- Tatlı ikramlarını dengeleyin: Tatlılar Kurban Bayramı’nın ayrılmaz bir modülüdür. En sevdiğiniz ikramların tadını çıkarmak kabul edilebilir olsa da bir istikrar bulmaya çalışın. Daha küçük porsiyonları tercih edin, diğerleriyle paylaşın yahut taze meyve salataları, sütlü tatlılar yahut mesken üretimi meyve sorbeleri üzere daha sağlıklı alternatifleri tercih edin.
- Fiziksel aktiviteye devam edin: Kurban Bayramı'nda faal bir ömür üslubunu sürdürmek çok kıymetlidir. Aile yürüyüşleri, açık hava oyunları yahut spor üzere fizikî aktivitelere katılın. Sevdiklerinizi katılmaya teşvik edin zira bu, fazla kalorileri yakarken tıpkı vakitte bağ kurmayı da teşvik eder.