Mide gribine dikkat! Gastroenterit (Mide Gribi) bahar aylarında daha sık görülüyor!
Gastroenteritin bilhassa ilkbahar ve sonbahar aylarında sık görüldüğüne işaret eden Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Çünkü bu periyotlar mevsim geçişi olduğundan ötürü bedenin sistemi zayıflıyor ve enfeksiyonlara karşı direnç de azalıyor. Böylelikle gastroenteritler de sık görülüyor.” dedi.Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, mide bağırsak sistemi enfeksiyonu “Gastroenterit” hakkında bilgi verdi.Gastroenteritlerin birçoklarının kaynağı viralMide bağırsak sisteminin enfeksiyonunun “Gastroenterit” olarak isimlendirildiğini tabir eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Halk ortasında mide gribi olarak da biliniyor. Gastroenterit klinik olarak karşımıza bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ya da yüksek ateş üzere şikayetlerle çıkıyor. Gastroenteritlerin birçoklarının kaynağı viraldir. Bunlar rotavirüs ya da norovirüs olabilir. Bilhassa çocuklarda görülenler daha çok viral kaynaklıdır. Bunun dışında gastroenteritler, bakteriyel ya da ender de olsa paraziter kaynaklıdır.” dedi.Gastroenteritin tedavisi var mı? Farklı etkenlerle ortaya çıkabildiği için gastroenteritlerin tedavisinin mümkün olduğunu lisana getiren Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Viral kaynaklı olan gastroenteritlerde antibiyotik tedavisinin yeri yoktur. Ancak bakteriyel ya da paraziter kaynaklı olanlarda, öncelikle kaynağı ortaya çıkardıktan sonra ilaç tedavisi kelam konusu.” diye bilgi verdi. Gastroenterit bahar aylarında daha sık görülüyor Gastroenteritin bilhassa ilkbahar ve sonbahar aylarında sık görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Çünkü bu devirler mevsim geçişi olduğundan ötürü bedenin sistemi zayıflıyor ve enfeksiyonlara karşı direnç de azalıyor. Böylelikle gastroenteritler de sık görülüyor. Bilhassa yaz aylarında beslenme şartlarına ve hijyen şartlarına da uyulmadığı için sonbaharda daha sık görülüyor.” dedi.Gastroenteritin özel bir diyeti var mı?Gastroenterit olan bireylerde bulantı, kusma ve karın ağrısı olduğunu ve bu nedenle bireylerin bilhassa lifli ve yağlı besinlerden uzak durması gerektiğini lisana getiren Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Daha çok haşlama, zerzevat ya da meyve yenebilir. Kıymetli olan burada sıvı kaybını önlemektir. Bol ölçüde sıvı kaybı olduğu vakit böbrek işlevleri etkileniyor. Sıvı kaybını engelledikten sonra, gastroenterit kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır.” halinde kelamlarını tamamladı.Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı