Son yıllarda glutensiz paketli eserlerin ve glutensiz unların sağlıklı olduğuna dair medyada oluşturulan algının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu daha çok bir pazarlama stratejisidir. Zira glutensiz eserlerin birçok işlenmiş unlardan yapılır. Glutensiz buğday unu olağan unlara nazaran daha çok işlenmiştir.” dedi.
Glutensiz diyetlerin popülerliğine de işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Glutensiz diyetlerin süratli kilo verdirdiğini gösteren bir delil yok.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, glutensiz beslenme konusunda bilgi verdi.
“Çölyak hastalarında gluten ince bağırsaklarda alerjik bir tesir gösteriyor”
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, glutenin; buğday, arpa, çavdar üzere tahıllarda bulunan bir bitkisel protein olduğunu söz ederek, “Çölyak hastalarında gluten ince bağırsaklarda alerjik bir tesir gösterir ve bağırsakların doğal yapısının bozulmasına sebep olur. Gluten bu bireylerde karın ağrısı, ishal, kabızlık, baş ağrısı üzere semptomlara sebep olur. Bu nedenle bu hastalar hayat uzunluğu glutensiz diyet uygularlar.” dedi.
Glutensiz bir diyeti uygulamak maddi ve toplumsal açıdan olağan beslenmeye nazaran daha zor
Yapılan son araştırmaların irritabl bağırsak sendromu, otizm, fibromiyalji üzere otoimmün hastalıklarda, glutensiz diyetlerin olumlu sonuçlar gösterebildiğini belirttiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Günümüz koşullarında glutensiz bir diyeti uygulamak maddi ve toplumsal açıdan olağan beslenmeye nazaran daha zordur. Zira sağlıklı esere ulaşmak ekstra bir uğraş gerektirir. Şayet glutensiz bir diyet uyguluyorsanız, patates, pirinç, glutensiz unlar yerine posa içeriği yüksek ve içeriğinde doğal olarak gluten bulunmayan karabuğday, amarant, kinoa üzere tahıllar ve kurubaklagiller ve unlarını (nohut unu gibi) tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır.” diye konuştu.
Glutensiz eserlerin birden fazla işlenmiş unlardan yapılıyor
“Son yıllarda glutensiz paketli eserlerin ve glutensiz unların sağlıklı olduğuna dair medyada oluşturulan algı gerçeği yansıtmamaktadır.” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu daha çok bir pazarlama stratejisidir. Zira glutensiz eserlerin birçok işlenmiş unlardan yapılır. Glutensiz buğday unu olağan unlara nazaran daha çok işlenmiştir, B vitaminleri, folik asit ve posadan daha yoksuldur. Üstelik glisemik indeksleri yani kan şekerini yükseltme suratları beyaz una nazaran daha yüksektir. Ayrıyeten glutensiz eserlerin tatlarını güzelleştirmek için daha fazla şeker ve yağ ek edilebilmektedir. Bu nedenle bu eserleri satın alırken bilhassa etiketleri dikkatli incelenmelidir.
Birçok kişi glutensiz diyetleri zayıflamak için yapıyor
Glutensiz diyetlerin popülerliğine de işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Glutensiz diyetler uzun periyodik uygulandığında; folik asit, B vitamini, kalsiyum, demir üzere vitamin ve mineral eksikliklerine, posa yetersizliğine bağlı olarak kan şekeri dengesizliklerine sebep olabiliyor. Birçok bireyin glutensiz diyetleri zayıflamak için de yaptığını görüyoruz. Lakin bilimsel olarak glutensiz diyetlerin süratli kilo verdirdiğini gösteren bir ispat maalesef yoktur. Alışılmış gluten içeren beyaz un ve hamur işlerinden uzak durmak her vakit kilo kaybında tesirli olacaktır.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.