Yağdan Kilo Vermenin 6 Püf Noktası
Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı “Sağlıklı kilo verme suratı ayda 3-6 kg. ortasında değişir. Kilo verme amacını çok yüksek tutarak istikrarsız ve çok kısıtlı beslenmek kas kaybına neden olur; bu da metabolizma suratının yavaşlamasına, beden direncinin ve performansının azalmasına, yorgunluk ve halsizlik üzere şikayetlere, ömür kalitesinin düşmesine yol açar. Üstelik ‘yo-yo sendromu’ da kaçınılmazdır yani süratli verilen kilolar süratle geri alınır. Bu nedenle gerçek ve kalıcı kilo kaybı için kesinlikle antrenmanla desteklenen, bireye mahsus planlanmış beslenme programı uygulanması gerekir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı yağdan kilo vermenin 6 püf noktasını anlattı, değerli ihtarlar ve tekliflerde bulundu. Doğru besleninHer bireyin farklı metabolik yapıları ve ömür hali olduğundan öncelikle şahsa uygun ve sürdürülebilir beslenme formunun bulunması sağlıklı kilo kaybında kritik kıymet taşıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı “Sağlıklı kilo kaybının maksadı kâfi protein tüketerek kas kütlesini koruyup yağdan vermektir. Yağ kaybı alınan kalorinin harcanan kaloriden daha olduğu istikrarlı diyetlerle mümkündür. Günlük alınan besinlerin porsiyon denetimini yapmak, açlık tokluk sinyallerine dikkat etmek, yemek seçimlerini daha sağlıklı besinlerden yapmak önemlidir” diyor. İyi karbonhidrat tüketinVücut yağ oranı yanlış karbonhidrat tüketimiyle artıyor. Fazla tüketilen şeker, şekerli içecekler, pasta, kek, bisküvi üzere süratli kana geçip insülin salgısını süratli artıran besinler, harcanandan fazla kalori alımı ve hareketsiz (sedanter) hayat bedende yağ oranını artırıyor. Yağ kaybının sağlanması için beslenmeden büsbütün karbonhidratları çıkarmanın hakikat olmadığını belirten Dyt. Fatma Turanlı şöyle konuşuyor: “İyi karbonhidratlar olarak sayılabilecek yulaf, bulgur, kinoa, karabuğday, çavdar ekmeği üzere besinler hem içerdikleri lif, vitamin ve mineraller açısından hem de tokluk hissini artırdıkları için diyet programlarında düşük porsiyonlarda yer almalıdır. Şeker ve şekerli içecek ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır.”Düzenli idman yapınZayıflama sürecinde uygulanan diyetin kesinlikle antrenmanla desteklenmesi gerekiyor. Nizamlı antrenman kaybedilen kilonun daha çok yağdan verilmesine yardımcı olurken, insülin hassaslığı ve metabolizma üzerinde olumlu tesirler sağlıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı “Kardiyo antrenmanlar yağ yakımı açısından önerilir, uygun tartı yahut direnç antrenmanları de kas kütlesini artırmak için değerlidir. Günlük adım sayısının 5000 adım altında olmamasına, haftada 3 gün 45-50 dak. yürüyüş yapılmasına dikkat edilmelidir. Yapılacak antrenman programları bireye uygun olacak halde uzmanı tarafından planlanmalıdır. Yanlış yapılan idmanlar problemlere, sakatlanmalara yol açabilir” diyor. Bu besinlere sofranızda yer verinBeslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, kilo vermek için mucize yaratan besin yahut içecek olmadığını, birtakım besinlerin ise kilo vermeye yardımcı olabileceğini belirterek bu besinleri şöyle açıklıyor: “Yeşil çayda kateşinler, kafein, acı biberde kapsaisin, ananasta bromelin üzere bileşikler metabolizma suratını artırır. Tarçın krom içeriği ile insülin aktifliğini artırmaya yardımcı olur, tatlı yeme isteğini azaltır. Brokoli, kereviz, lahana üzere posa ve mineral vitamin içeriği yüksek sebzeler tokluk hissini artırmaları ve bağırsak çalışmasına yardımcı olmaları hasebiyle günlük beslenme programına ek edilmelidir.”Yeterli ve tertipli uyuyun Yetersiz uyku büyüme hormonu salınımını olumsuz etkilerken bu da protein sentezini ve hasebiyle kas yapısını bozabiliyor. Bedenin günde 7-8 saat uykuya muhtaçlığı olduğunu belirten Turanlı şöyle konuşuyor: “Yetersiz seviyede uyku kortizol düzeyinde artışa neden olabilir. Yapılan bilimsel çalışmalarda; kortizol seviyesi yüksekliği obezite, insülin direnci ve beden yağ oranı artışıyla ilişkilendirilmiştir. Kaliteli uyku memnunluk ve dinlenmiş bir bedenle güne daha enerjik başlanmasını sağladığından bu da antrenman yapma performansını artırır, iştahın denetim altına alınmasını kolaylaştırır.”Mutlaka günde 10 bardak su içinVücudumuzun en temel muhtaçlığı olan suyun bilhassa kış aylarında gereğince tüketilmediğini, kahve ve çay üzere içeceklerin ise mutlaka suyun yerine geçmediğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı “Metabolizmanın nizamlı çalışması, elektrolit istikrarı, bedenden toksin atılması ve kana geçen besin ögelerinin bedende taşınması üzere kıymetli fonksiyonları olan su kâfi alınmadığında dehidratasyon denilen susuzluk meydana gelir. Dehidratasyon kişinin yorgun, performansı düşük ve gerilimli hissetmesine yol açar, hormonal işleyisi tesirler, dolaylı olarak da güç harcanmasını yavaşlatır. Bu nedenle kilo vermek için 10 bardak su içilmesi temel koşuldur” diyor. Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı