DOLAR 33,9970 0.29%
EURO 37,8820 0.7%
ALTIN 2.821,930,45
BITCOIN 1969324-2.90427%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:12

SABAHA KALAN SÜRE

Yaz aylarında tüketilmesi gereken 6 meyve

Yaz aylarında tüketilmesi gereken 6 meyve

ABONE OL
Mayıs 10, 2024 13:54
Yaz aylarında tüketilmesi gereken 6 meyve
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaz meyvelerinin vitamin, mineral, lif ve antioksidan açısından epeyce varlıklı bir sıhhat deposu olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Zengin vitamin, mineral ve antioksidan içerikleriyle, mevsiminde tüketilen yaz meyveleri istikrarlı bir beslenme planının kıymetli bir kesimi.

Özellikle meyvelerde bulunan C vitamini bağışıklık sistemimizi güçlendirirken, lifler sindirim sistemimizi düzenliyor ve kalp sıhhatimizi destekliyor. Ayrıyeten, antioksidanlar hür radikallerle savaşarak hücresel hasarları azaltıyor, kanser riskini düşürebiliyor” açıklamasında bulundu.

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, 6 yaz meyvesinin sıhhat hünerlerini paylaştı.

Üzüm

İçeriğindeki vitamin ve minerallerin yanı sıra sıhhatimiz için değerli olan pek çok bileşene sahip. Bilhassa siyah üzüm, resveratrol içeriği sayesinde kalp ve damar sıhhatinde güzelleştirici tesire sahip. Demir içeriği sayesinde kansızlık sorunu yaşayanlar için kan üretimine takviye olur. İçeriğindeki karotenoid sayesinde göz sıhhatine katkı sağlar. Potasyum içerdiği için yüksek tansiyonu düşürür ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Lakin glisemik indeksi yüksek yani kan şekerini süratli yükseltip düşüren bir meyve olduğu için bilhassa diyabet hastaları dikkatli tüketmelidir.

Kavun

Selenyum, beta karoten, C vitamini ve kimi antioksidan hususları bakımından zengindir. Bu sayede oksidatif gerilimi önleyerek özgür radikallerin bedenden atılmasına yardımcı olur, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar ve kansere karşı esirgeyici tesir gösterir. C vitamini sayesinde cilt sıhhatine da olumlu katkıları bulunur. İçeriğindeki beta karoten göz sıhhatine güzel gelir. Yüksek su ve lif içeriğiyle sindirim sisteminin tertipli çalışmasını takviyeler. Potasyum içeriği ise kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Lakin fazla tüketimi ishale neden olabilir. Glisemik indeski yüksek bir meyve olduğu için diyabet hastalarının dikkatli tüketmesinde yarar var.

Karpuz

Karpuz deyince akla likopen gelmeli. Likopen, meyve ve sebzelere kırmızı rengini veren bir antioksidandır. Besinler yoluyla aldığımız likopen kalp ve damar hastalıkları, diyabet, kanser ve kemik erimesi üzere birçok hastalığa düzgün gelir. Karpuz ayrıyeten içeriğindeki sitrülin ve arginin sayesinde kan basıncını düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu lezzetli meyve sahip oduğu magnezyum ve potasyum sayesinde kas ağrılarına ve kramplara uygun gelirken, A, B6 ve C vitaminleri açısından da zengindir. Yüzde 90’dan fazlası su olduğu için bedenin bilhassa yaz aylarında sıvı gereksinimini karşılar. Lif içeriğiyle sindirim sisteminin sistemli çalışmasına yardımcı olur. 

Çilek

Çilek C, K, E ve B kümesi vitaminlerini içerir. Mineral olarak da kalsiyum, demir, magnezyum ve bakır açısından zengindir. İçerdiği antioksidanlarla kanserden kollayıcı tesire sahip. LDL dediğimiz makûs huylu kolesterolü düşürücü tesiri de var. Ayrıyeten kan şekerini dengeleyerek diyabet riskini düşürür, içerdiği B9 vitaminiyle yorgunluk ve halsizliğe âlâ gelir.

Önemli!

Alerjik besinlerden biri olan çilek, deride alerjiye bağlı çeşitli tepkilere neden olabilir. Ayrıyeten çilek pestisit içeriğinden ötürü yıkandıktan sonra 5-10 dakika karbonatlı suda bekletilmeli, akabinde tekrar yıkandıktan sonra tüketilmeli. Pestisit; besinleri haşere, bakteri ve virüsten korumak için tarımda kullanılan kimyasal bir husustur.

Erik

Yüksek oranda C vitamini içeriğinin yanı sıra, A, K ve B kümesi vitaminleri, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve antioksidanlar içerir. C vitamini içeriğiyle demir emilimini artırır. K vitamini ve magnezyum sayesinde kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar. Diş etini güçlendirir. A ve C vitamini sayesinde bedende kolajen üretimini destekleyerek kırışıklıkların oluşumunu geciktirir. İçerdiği beta karoten ile göz sıhhatini korur. Lifli olduğu için tokluk sağlayarak kilo denetimine yardımcı olur. Sindirim sisteminin sistemli çalışmasına katkı sağlar ve kabızlığı önler. Kan şekerini dengelemeyi dayanaklar. Bu nedenle diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir. Fakat erik ve tuz tüketimine dikkat edilmeli bilhassa de böbrek ve tansiyon hastaları eriği tuzla tüketmemeli.

Kiraz

A, C, B ve K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, potasyum, manganez ve bakır mineralleri içerir. Bilhassa A vitamini ve potasyumdan zengindir. Bedenin sodyum-potasyum istikrarını sağlayarak tansiyonu düşürücü tesiri vardır. Bedenden ürik asidin uzaklaştırılmasına yardımcı olur, gut ve eklem ağrılarına uygun gelir. Antrenman sırasında inflamasyonu azaltır ve antrenman sonrasında süratli toparlanma sağlar. Melatonin içeriğiyle düzgün ve kaliteli bir uykuyu dayanaklar. Bol C vitaminiyle yaşlanma aksisi tesiri de bulunur. Diyabet hastaları için ülkü bir meyvedir. Yüksek lif içeriğiyle kabızlığa uygun gelir. Fazla tüketimi ishal yapabilir. Kalp ve tansiyon sorunu yaşayanlar kirazı dikkatli tüketmeli.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.